00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Alumínium vagy műanyag ablakok?

Ár, szigetelési tulajdonságok, hőtágulás, karbantartás, dizájn, élettartam, újrahasznosíthatóság. Tapasztalataink szerint ez a 7 szempont a legfontosabb, amikor PVC vagy alumínium ablakokat vásárolunk. Összehasonlítjuk a műanyag ablakokat a fa-alumínium ablakokkal is.

Ár

A  hasonló paraméterekkel rendelkező alumínium ablakokhoz  képest a műanyag ablakok lényegesen olcsóbbak, akár kétszer-háromszor is. A műszaki paraméterek mellett az árat a színtervezés is befolyásolja, és számítása eltér az alumínium és a műanyag összehasonlításakor. A műanyag ablakok esetében a legdrágább kialakítás kétoldalas (azaz belső és külső dekoráció), míg az alumínium ablakok esetében az egyoldalas kialakításért többet számláznak. Ezt fontos tudni, ha mindkét anyagot kombinálja (pl. műanyag ablakok, de alumíniumból készült teraszajtók). 
A műanyag ablakok olcsóbbak, mint az alumínium ablakok

Szigetelő tulajdonságok

A műanyag ablakok általában jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, de vannak olyan alumínium ablakok is, amelyek megfelelnek a passzívház szabványoknak. Ezért, ha az átviteli együtthatóval foglalkozik a teljes ablakon keresztül (Uw), és el kell érnie egy bizonyos értéket, például egy támogatás miatt, mindig nézze meg a profil paramétereit.


Hőtágulás

A lineáris hőtágulási táblázat szerint a műanyag jelentősen nagyobb tágulással rendelkezik az alumíniumhoz képest (az érték 22, 2 az alumínium és 50, 4 a műanyag esetében). Ez azt jelenti, hogy a műanyag ablakok jobban "dolgoznak" a napon, és ez a tágulás a sötétebb dekoráció esetében még inkább jellemző. Ezért olyan fontos, hogy a műanyag ablakok elegendő acél megerősítéssel rendelkezzenek a keretekben és a szárnyakban, és hogy a telepítés során megfelelő sorolóprofilokkal tervezzenek (a tágulás miatt). A fentiekből az is következik, hogy a műanyagnak van egy bizonyos méretkorlátozása, és hogy például a nagy üvegfalakat vagy a széles terasz- vagy bejárati ajtókat ajánlatos lehet alumíniumból beszerezni (hiszen statikailag stabilabb nagyobb méretek esetén). 
A modern fehér ablakok nem sárgulnak be

Élettartam

Általánosságban elfogadott tény, hogy a műanyag ablakok élettartama körülbelül 30 év, az alumínium ablakoké általában több, körülbelül 60-80 év. De a kérdés az, hogy a tulajdonos ízlése vagy a ház elrendezése megváltozik-e ez alatt a néhány évtized alatt. Ezért az ablakokat gyakran több évtized után cserélik ki, még akkor is, ha még mindig működőképesek.  

Dizájn

Az alumínium ablakokat nemcsak hosszabb élettartamuk és stabilabb felépítésük miatt részesítik előnyben, hanem modern megjelenésük miatt is (különösen finom keretük miatt). Azonban a műanyag profilokat is folyamatosan fejlesztik a tervezés szempontjából (profilok szögletes alakja, lapos hegesztések). Mindkét anyag különböző színekben kapható, beleértve a fadekorokat is, hogy megfeleljen a legkülönfélébb építészeti követelményeknek.
 
Nyaralókban és faépületekben műanyag ablakokat használnak

Karbantartás

Akár alumínium, akár PVC ablakokat választ, nem kell aggódnia a karbantartás miatt. Egyik anyagot sem kell sehogy kezelni, elegendő a rutinszerű karbantartás (mosás, szerelvények kenése, szerelvények kezelése). Javasoljuk, hogy szerezzen be egy egy karbantartó készletet az ablakokhoz.

Újrahasznosíthatóság

Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható anyag, így ebben a műanyaggal szemben fölényben van. Azonban a műanyag profilok is újrahasznosíthatók egy bizonyos ideig - akár ötször is, ami 30 éves átlagos élettartammal körülbelül 150 évet jelent.
Ablak karbantartó készlet

Fa-alumínium vagy PVC ablakok?

A fa-alumínium ablakok mindkét anyag előnyeit ötvözik – belül természetes megjelenésű, kívül alumínium kapocs). A PVC-hez képest azonban a fa-alumínium ablakok lényegesen drágábbak, és mivel az ablak alapja fából készült, rendszeres gondozás szükséges. 

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Kiválasztás
Fa vagy műanyag ablakok?

Fa vagy műanyag ablakok?

Ár, szigetelési tulajdonságok, karbantartás, megjelenés, tartósság,…

Teljes cikk