00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Mit tegyünk az ablakokba függöny helyett? Íme 8 alternativa

A függöny már nem az egyetlen módja az ablakok lefedésének és a fény szabályozásának a belső térben. Nézze meg, milyen szépek az árnyékoló fóliák vagy a szövetfüggönyök.

Néhány tanács vásárlás előtt

Mielőtt beleolvasna azokba a lehetőségekbe, amelyeket függönyök helyett vagy akár a hagyományos redőnyök helyett az ablakaira helyezhet, javasoljuk, hogy tisztázzon néhány dolgot: 

Hol fogja elhelyezni az árnyékoló eszközt?

Ha például olyan ablakra, amely egy forgalmas utcáról belátható, az árnyékoló fóliák remek megoldást jelentenek, de ezeket nem helyezi a nappali ablakára, mert látni szeretné a kertet. 

Mennyire kell árnyékolnia a szobát, és milyen fényszabályozást szeretne?

A hálószobákban és a gyerekszobákban például a hangsúly a jó sötétítésen van, ezért kívánatosak a sötétítő rolók, míg a konyhában vagy a dolgozószobában a fény szabályozására van igény, például a vízszintes alumínium redőnyök segítségével.     

Mekkorák és milyen alakúak az ablakok?

A háromszög alakú ablakokba például problémás vízszintes redőnyöket tenni, de megoldást jelenthet az ablakfólia vagy a függőleges árnyékolók (a sínek lehetnek ferdén elhelyezve és a lamellák különböző hosszúságúak).
Mit tegyünk az ablakokba függöny helyett? Öntapadó fólia

Van a háztartásban valaki, aki porallergiás?

Ha igen, akkor jobb, ha megfontolja a kültéri árnyékolást. 

Milyen a beltér stílusa?

Az összes szokásos árnyékolástechnikai tartozék (redőnyök és zsaluziók) többféle stílusban is használhatók, csak ügyeljen a színkoordinációra vagy válasszon univerzális színeket (fehér, bézs, szürke, ...).

Mennyit hajlandó fizetni az árnyékolásért?

A különböző árnyékoló tartozékok közötti árkülönbségek általában nagyok. Például az ablakfóliák néhány száz, míg a motoros kültéri árnyékolók több tízezer forintba kerülnek? Az ablakfóliák például néhány száz, míg a motoros kültéri árnyékolók több ezer koronába kerülnek.
Mit tegyünk az ablakokba függöny helyett? Beltéri vízszintes alumínium redőnyök

Milyen alternatívák vannak az ablakok árnyékolására a függönyök helyett?

1. Beltéri vízszintes alumínium redőnyök

A cseh háztartások ablakaiban láthatók a legjobban. Ennek oka az alacsony ár, a könnyű kezelhetőség - a fénymennyiség jól szabályozható -, valamint a színes kialakítás lehetősége (csak arra kell vigyázni, hogy a színes redőnyöknél a fénynek van egy árnyalata). A redőnyöket ablakokkal együtt vagy külön-külön is megrendelheti partnerünk, a stinio.hu webáruházon keresztül (más árnyékoló kiegészítőket is talál ebben a webáruházban). 
 

2. Öntapadó fólia

Ha nincs szüksége arra, hogy kilásson az ablakon, és jobban szereti, ha a fény bejut, de ne lehessen belátni (pl. a fürdőszobában, a WC-ben vagy forgalmas út mellett lévő ablakoknál), az ablakfóliák olcsó megoldást jelentenek. A statikus hatás miatt tapadnak az üvegre, így bár öntapadósnak nevezik őket, ne aggódjon, nem tartalmaznak ragasztót. Ráadásul a díszüvegezéshez képest, amely szintén biztosítja a magánszférát és a fényáteresztést, olcsóbbak, és egyszerűen leveheti őket, ha már nem tetszik a dekoráció, vagy ha az üveget átlátszóvá szeretné tenni. 
 

3. Szövet rolók

A színek és minták nagy választékának köszönhetően a szövetrolók a függönyök elegáns alternatíváját jelentik. Az árnyékolás mértékétől függően válassza ki a szövet típusát, vannak sötétítő rolók is, amelyek funkcionálisan helyettesítik a sötétítő függönyöket. 
 

4. Sávrolók

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a két, egymást váltó szövetcsíkkal (rácsos és egyszínű) ellátott rolók. Gyönyörűen hangulatossá teszik a belső teret, miközben árnyékolják a közvetlen napsütést. 
 

5. Függőleges redőnyök

Ezek hasonlítanak leginkább a klasszikus redőnyökhöz, de ezeket inkább irodákban használják, mint lakások és házak belső terében. 

6. Japán falak

A csúszópanelekből álló falak nem túl gyakoriak Csehországban, de érdekesen helyettesítik a klasszikus redőnyöket. Főleg nagy ablakokhoz és válaszfalakként használják nagy helyiségekben.

7. Plisse

Ez egy árnyékoló kiegészítő, amely egyesíti a redőnyök és a rolók tulajdonságait. Összehajtogatott szerkezetű - harmonika -, és a kétoldalas vezetősíneknek köszönhetően lehetővé teszi a felülről lefelé és alulról felfelé történő húzást. Így amennyiben szeretné, az ablaknak csak egy részét is könnyedén eltakarhatja.  

8. Kültéri rolók és redőnyök

A függönyök minden korábbi alternatívája belső volt, de természetesen választhat külső árnyékolást is, azaz külső redőnyöket vagy rolókat. Ez a megoldás azonban lényegesen drágább, és ezt építkezés vagy felújítás során figyelembe kell venni. Ha nincs hely az ablak felett a doboz számára, ahová a redőnyöket/rolókat felhelyezik, akkor a doboz az ablak egy részét elfogja takarni. 

Mit tegyünk az ablakokra a függönyök helyett - fotógaléria

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Problémák
Mihez kezdjen a pollenallergiával? A nanohálók is segítenek

Mihez kezdjen a pollenallergiával? A nanohálók is segítenek

Szemüveg viselése, gyakori hajmosás, por elleni háló felszerelése az…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Tippek és trükkök a műanyag ablakok tisztításáshoz

Tippek és trükkök a műanyag ablakok tisztításáshoz

Az ablakok az otthon nélkülözhetetlen részei valamint funkcionális és…

Teljes cikk