00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Új ablakok a régi épületben: Mit kell figyelembe venni?

Új ablakokkal egy régi épületben, még ha az nincs is hőszigetelve, fűtési költségeket takaríthat meg. Azonban rendszeres szellőztetésre van szükség, különben penészedési problémák merülhetnek fel.

A régi ablakokon és ajtókon keresztül akár 40%-os hőveszteség is jelentkezhet.

A régi fa ablakok Uw hőátbocsátási tényezője általában körülbelül 3 W/m²K, míg az új, főleg az ár miatt előnyben részesített műanyag ablakok, ablakok ennek az értéknek egyharmadát érik el. Konkrétan az új ablakok kétüveges kivitelben Uw értéke (amely az összes hőveszteséget figyelembe veszi, beleértve a keretet és az üveget is) körülbelül 1,2 W/m²K, a háromrétegű üvegezés esetében ez az érték még alacsonyabb, kb. 0,8 W/m²K.
Ezért nyilvánvaló, hogy az ablakok cseréje jelentősen hozzájárul a fűtési költségek csökkentéséhez, még akkor is, ha az épület nincs utólagosan szigetelve (bár az energia-megtakarítás maximalizálása érdekében mindenképpen ajánlott az épület teljes szigetelése).

Mit kell figyelembe venni az új ablakok kiválasztásakor egy régi épületben?

  • Profil típusa – a jó hőszigetelés érdekében válasszon legalább 80 mm mélységű és minimum 5 kamrás profilt. 
  • Üvegezés – A háromrétegű üvegek jobban szigetelnek,de amikor arról dönt, hogy – két- vagy háromrétegű üveget – válasszon-e, vegye figyelembe az épület kihasználtságát. Ha az épületet csak szezonálisan használják (pl. nyaraló, nyári műterem) vagy például raktárként funkcionál, akkor gazdaságilag indokolt lehet csak kétüveges ablakokat telepíteni.  
  • Az ablak dizájnja – vagyis az az ablak elosztása és színe. Ha nem védett területen található az épület, ahol meghatározott követelményeknek kell megfelelni, akkor a színválasztás az ön ízlésére és pénzügyi lehetőségeire van bízva (többet olvashat erről a műanyag ablakok árát befolyásoló tényezők című cikkünkben). A legjobb, ha az ablak színét a homlokzat vagy a tető színéhez igazítja. 
  • Beépítés mélysége – vagyis, hogy az ablak mennyire mélyen lesz elhelyezve a homlokzathoz képest. Ha hamarosan tervez szigetelést, érdemes ezt figyelembe venni a telepítés során, és ne helyezze az ablakot az eredeti helyére, hanem tolja előrébb. A szigetelés után így az ablak nem lesz túl mélyen, ami nemcsak jobban néz ki, és nem kell túl széles külső párkánnyal sem bajlódnia.  
Nagyon fontos a precíz peépítés. A rosszul beépített ablakok problémákat okozhatnak a szigeteléssel, beázással vagy deformációkkal. Ajánlott követni a szabvány előírásait, és a csatlakozó fugák kezeléséhez páraszigetelő és páraáteresztő szalagokat használni.
Új műanyag ablak egy régi épületben

Ne felejtsen el rendszeresen szellőztetni

Az új ablakok beépítése után (ez különösen igaz a nem hőszigetelt épületekre) nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Az új ablakok ugyanis a régi ablakokhoz képest nagyon jól szigetelnek, ami kívánatos is, hogy a hőveszteség minimális legyen.

Azonban ez a szigetelés magasabb páratartalmat is jelent, ami végül penészedést okozhat az ablakokon vagy a falakon. Ezért rendszeresen szellőztessen vagy telepítsen légtechnikai rendszert, esetleg párátlanítót.
Nyílászáró csere, falazás beépítésével együtt

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Problémák
Mit tegyünk a penésszel a műanyag ablakoknál?

Mit tegyünk a penésszel a műanyag ablakoknál?

A penész eltávolításához a műanyag ablakok körül segíthetnek a kémiai…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Felújítja házát, és azon gondolkodik, hogy a régi műanyag…

Teljes cikk